Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rozlišovací znak mezi kovářem a kolodějem

3. 6. 2013

 

Rozlišovací znak mezi kovářem a kolodějem

V nynější době roste spousta hřibovitých druhů. Jeden z nich je hřib koloděj - Boletus luridus, kterého moc lidi neznají jako například paní Jana Chotívková, mi poslala koloděje, emailem na určení. Zde máte krásně vidět rozlišovací znak - síťku, mezi kolodějem a kovářem.

Hřib koloděj - Boletus luridus, foto paní Jana Chotívková

Hřib koloděj - Boletus luridus roste častěji v lesích listnatých, protože tvoří mykorrhizu s duby, buky, lipami, břízami a habry. Roste také v parcích a zahradách, pod borovicemi a smrky méně. Je považován za teplomilný druh, protože mnohem častěji roste na pahorkatinách a v nížinách teplých oblastí. V podhůří a horách je poměrně vzácný, zde roste častěji hřib kovář. Hřib koloděj je rozšířen v celém mírném pásmu severní polokoule, na jihu je hojnější. Nejčastější je v Evropě, v některých oblastech chybí.
 
Hřib koloděj - Boletus luridus, foto paní Jana Chotívková 

Severní Americe je považován za jedovatý, v Evropě se má za jedovatý pouze v syrovém stavu.  Nedoporučuje se po konzumaci pít alkohol.

Hřib koloděj - Boletus luridus, foto paní Jana Chotívková

Hřib kovář - Boletus erythropus nemá síťku na třeni, ale má karmínově červené šupinky. Je rovněž jedlý.
 
Hřib kovář - Boletus erythropus
 
U obou druhů a nejen u těchto, ale u všech modrajících hřibů, se doporučuje delší tepelná úprava. Nejméně však 20 minut, kvůli tomu, abychom si nepřivodili zbytečné zažívací potíže.
 
Hřib kovář - Boletus erythropus

Více fotografií v galerii

Hřib kovář - Boletus erythropus

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář