Jdi na obsah Jdi na menu
 


Staropolský bigos

2. 2. 2017

Staropolský bigos

 
Suroviny
  • 500 g zelí kysaného
  • 500 g zelí hlávkového
  • 250 g klobásy
  • 250 g uzeného masa
  • 250 g hovězího krku
  • 250 g vepřového
  • 50 g sušených hub
  • 4 cibule
  • 6 stroužků česneku
  • 500 ml vína
  • hrst sušených švestek
  • nové koření
  • bobkový list
  • černý pepř
  • 4 lžíce rajského protlaku
 
Postup
 
Připravíme tři hrnce, do jednoho nakrájíme několik druhů masa /hovězí, vepřové, jehněčí/,také klobásy a uzené a opečeme to na sádle, do druhého dáme nakrájené bílé hlávkové zelí na cibulový základ, do třetího dáme kysané zelí. Poměr kilo masa na půl kila hlávkového a půl kila kysaného zelí.
 
Obděláváme dvacet minut, pak vše dáme do pekáče nebo velkého kastrolu, přidáme nové koření, bobkový list, pepř, sůl, česnek, rajský protlak, červené víno a pomalu vaříme.
 
První den dvě hodiny, druhý den dvě hodiny, třetí den dvě hodiny, čtvrtý den dvě hodiny. Čtvrtý den přidáme sušené švestky, namočené sušené houby, podléváme vínem a dvě hodiny pomalu táhneme.
 
Když začneme ve středu, máme výborný sobotní oběd.
 
Autor receptu a fotografie: Tomáš Mika
 
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář