Jdi na obsah Jdi na menu
 


Slovácká kyselica

9. 5. 2018

Slovácká kyselica

Míla Mudrák

Ingredience:
sušené houby, sušené trnky (+ povidla, nemusí být), kysané zelí (a hlavně voda z něho), fazole, brambory, domácí klobáska, cibule, sádlo, smetana, nové koření, bobkový list, pepř, sůl, kmín, mouka.
 


Večer namočím sušené houby, řádnou hrst (nebo dvě) a nechám do rána. Osmažím v hrnci střední cibuli do zlatova na sádle, posypu hladkou moukou. Za stálého míchání přidám vodu z hub a houby a chvíli vše mírně dusím. Zaleji horkou vodou z konvice, 1,5 litru, přidám sůl, pepř, 1 bobkový list, 4 nové koření a špetku drceného kmínu. Vařím 15 minut. Pak přidám 4 brambory na kostečky a vařím skoro do měkka cca 10-12 minut (brambory se musí uvařit před zelím, je třeba chutnat, se zelím se neuvaří). Přidám kysané zelí 250 gramů, pokrájené ručně na ještě jemnější a hlavně vodu z něj (to je ta KYSELICA), vařím vše dalších 15 - 20 minut. Mezitím si bokem uvařím kvalitní klobásku (může být i osmažená) a pokrájím ji dle libosti, já krájím na kolečka a ty ještě na čtvrtky. Přidám do vaření, po pěti minutách přidám 10 sušených trnek nakrájených na kolečka (je možno přidat i trochu povidel. Po pěti minutách přidám sterilizované fazole i se šťávou (cca 250 gr), samozřejmě lze bokem povařit čerstvé fazole a zahustím smetanou ke šlehání s moukou, nechám projít chvíli varem a dojít na vypnutém kole. Dochutím dle chuti octem, nebo cukrem (tentokrát jsem nedával) a pak baštíme. Dobrou chuť.
 
Autor receptu a fotografie Míla Mudrák
 
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář