Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hovězí líčka na černém pivu, šalvěji a hříbkách

26. 12. 2017

Hovězí líčka na černém pivu, šalvěji a hříbkách

Naďa Indruchová

1 kg hovězích líček
200-250 g hříbků
300 ml černého piva
150 g špeku (Mangalica)
2 lžíce sádla
2 lžičky sušené šalvěje
1 lžíce hořčice
10 ks lístků čerstvé šalvěje
2-3 ks cibule
hovězí vývar dle potřeby (případně gel - bujon)
čertvě drcený pepř
sůl
 

1. Líčka kuchyňsky upravíme, překrájíme na plátky a okraje nařízneme, řádně opepříme a posypeme sušenou šalvějí
2. Do vhodné pánve dáme sádlo, rozpálíme a maso zprudka orestujeme z každé strany cca 5 minut, aby se nám pěkně zatáhlo, odložíme stranou
3. Ve stejné pánvi po restovaném mase pak osmahneme špíček nakrájený na kostičky, přihodíme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme ji zezlátnout, přidáme hořčici a zalijeme pivem, přidáme trochu vývaru, případně dáme bujon, osolíme, opepříme, necháme krátce projít varem
4. Maso osolíme a dáme do nádoby, ve které budeme následující den připravovat, zalijeme marinádou, klidně teplou, po vychladnutí přiklopíme a dáme do lednice marinovat do druhého dne
5. Troubu předehřejeme na 200 °C. (dolní + spodní ohřev) a za občasného podlévání a obracení masa pečeme - dusíme cca 90 minut, pak teplotu v troubě snížíme na 150 °C, přidáme hříbky a nasekanou šalvěj a maso dopečeme doměkka
6. Šťávu dle potřeby zredukujeme (vyvaříme, až pěkně zhoustne), nebo můžeme zahustit třeba jíškou.

Doporučení:
Jako příloha se hodí například rýže, ale jistě by byl dobrý i knedlík, případně jiná příloha.
 
Autor receptu a fotografie: Naďa Indruchová
 
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář