Jdi na obsah Jdi na menu
 


„Slovácká kyselica po mojém“

16. 8. 2017
Míla Mudrák dal hezký recept na FB. Dovoluji si recept zveřejnit
 
Jeden můj receptík na polévku ze Slovácka:

"Slovácká kyselica po mojém"

Ingredience: čerstvé (sušené) houby, sušené trnky, kysané zelí, fazole, brambory, domácí klobáska, cibule, sádlo, smetana, nové koření, bobkový list, pepř, sůl, kmín, mouka.
 
 
Večer namočím sušené houby, řádnou hrst (nebo dvě) a nechám do rána. Osmažím v hrnci střední cibuli do zlatova na sádle, posypu hladkou moukou. Za stálého míchání přidám vodu z hub a houby a chvíli vše mírně dusím. Zaleji horkou vodou z konvice, 1,5 litru, přidám sůl, pepř, 1 bobkový list, 4 nové koření a špetku drceného kmínu. Vařím 15 minut. Pak přidám 4 brambory na kostečky a vařím skoro do měkka cca 10-12 minut (brambory se musí uvařit před zelím, je třeba chutnat, se zelím se neuvaří). Přidám kysané zelí 250 gramů, pokrájené ručně na ještě jemnější a hlavně vodu z něj (to je ta KYSELICA), vařím vše dalších 15 - 20 minut. Mezitím si bokem uvařím kvalitní klobásku (může být i osmažená) a pokrájím ji dle libosti, já krájím na kolečka a ty ještě na čtvrtky. Přidám do vaření, po pěti minutách přidám 10 sušených trnek nakrájených na kolečka. Po pěti minutách přidám sterilizované fazole i se šťávou (cca 250 gr) a zahustím smetanou ke šlehání s moukou, nechám projít chvíli varem a dojít na vypnutém kole. Dochutím dle chuti octem (tentokrát jsem nedával) a pak baštíme. Dobrou chuť.
 
Autor receptu a fotografie Míla Mudrák
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář